Dostupni linkovi

Kineska armija zadržava pravo na odgovor



Kineska armija saopštila je da "zadržava pravo" na preduzimanje određenih mera u vezi sa ostrvima Diaoju, nakon što je japanska vlada uprkos upozorenjima Pekinga
"kupila" tri ostrva tog malog arhipelaga koji Kina smatra svojim.

Kao reakcija na potez Tokija, dva patrolna broda kineske mornarice uplovila su u vode oko ostrva Diaoju u Istočnom kineskom moru, kada je Peking u ponedeljak saopštio koje su teritorijalne koordinate u vodama kod tog arhipelaga.

Peking je, takođe, najavio da će nadzirati ta ostrva, piše Čajna dejli.

Japanska vlada u utorak je "od privatnog vlasnika kupila" tri ostrva za 2,05 milijardi jena (26,18 miliona dolara). Prethodno je odluku o kupovini donela japanska vlada.

Zamenik kineskog premijera Li Kećang rekao je da japanska kupovina ostrva od "takozvanog vlasnika" predstavlja kršenje teritorijalnog suvereniteta Kine.

Generalni direktor kancelarije za poslove u Aziji i Okeaniji pri japanskom ministarstvu spoljnih poslova Šinsuke Sugijama doputovao je u utorak u Peking na hitne razgovore kako bi se "otklonili nesporazumi i nedostatak objašnjenja".

Ipak, kineski eksperti kažu da dolazak japanskog zvaničnika dve zemlje ne približava rešenju.

Japanski premijer Jošihiko Noda u julu je saopštio da njegova vlada planira da "nacionalizuje" ostrva, zbog čega je Peking odmah protestovao.

Na sporna ostrva pravo polaže i Tajvan o Južna Koreja.
XS
SM
MD
LG