Dostupni linkovi

Obama se neće sastati sa Netanjahuom u Njujorku


Predsednik SAD Barak Obama neće se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom tokom njegove posete Njujorku, saopštila je Bela kuća.

Poseta Netanjahua predviđena je za kraj ovog meseca.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik, čije ime nije navedeno, rekao je da je Bela kuća odbila Netanjahuov zahtev da se sastane sa Obamom.

Rojters ocenjuje da očigledno odbijanje, uz sve oštrije zahteve izraelskog premijera da SAD zauzmu oštriji stav prema Iranu, preti da dovede odnose SAD i Izraela u krizu i predstavljaće dodatni pritisak na Obamu u finišu predizborne kampanje.

Navodno je Bela kuća odbila zahtev za sastanak dvojice državnika, jer "predsednikov raspored to ne dopušta".

Portparol Bele kuće Tomi Vejtor demantovao je da je zahtev Netanjahua odbijen, objasnivši da će Obama i izraelski premijer govoriti na Generalnoj skupštini UN u različitim danima i da neće u istom trenutku biti u Njujorku.

Republikanski predsednički kandidat Mit Romni još je ranije optužio Obamu da je previše oštar prema Izraelu.

Obama se sinoć telefonom čuo sa Netanijahuom, i prema saopštenju Bele kuće, oni su potvrdili zajedničku odlučnost da spreče Iran u nabavci nuklearnog oružja, ali, kako ističe Rojters, nije bilo reči o crvenim linijama koje bi Izrael želeo da Obama postavi Iranu.
XS
SM
MD
LG