Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Danas sastanak predstavnika Evropske komisije sa predstavnicima institucija i političkim liderima u BiHEvropska komisija pozvala je šefove institucija i političke lidere Bosne i Hercegovine u Sarajevo, na sastanak za procjenu napretka kako bi se vidjeti šta je urađeno od prvog sastanka Dijaloga na visokom nivou o pristupanju BiH, koji je održan 27. juna u Briselu.

Današnjim sastankom u Sarajevu bi trebao predsjedati generalni direktor Direkcije za proširenje Evropske unije Stefano Sannino.

Predviđeno je da tokom sastanka budu razmatrane teme o kojima je razgovarano na prvom sastanku, a to su implementacija presude u slučaju Sejdić i Finci, uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije u vezi s pitanjima EU, te odgovori na pitanja u područijima okoliša i javnih nabavki.

Također, očekuje se da će na sastanku biti raspravljene mogućnosti za ispunjenje ostalih rokova usaglašenih u Mapi puta za predavanje aplikacije za članstvo u EU, čime će biti istaknuto da Mapa puta ostaje na snazi i da su nepromijenjeni zadaci sadržani u njoj, zajedno s rokovima.

Cilj Dijaloga je da pomogne Bosni i Hercegovini u njenom napredovanju na putu ka Evropskoj uniji, uključujući i napredak u vezi podnošenja aplikacije za članstvo, najavljeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.
XS
SM
MD
LG