Dostupni linkovi

BIH nije ispoštovala prvi rok Mape puta iz Brisela


Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je generalnom direktoru Direkcije za proširenje EU Stefanu Saninu da se u BiH i dalje radi na implementaciji Mape puta utvrđene u Briselu, iako nije ispoštovan prvi rok, koji se odnosi na implementaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Lagumdžija je u Sarajevu upoznao Sanina o detaljima sastanka koji je juče održan u Briselu, čije teme su bila otvorena pitanja između BiH i Hrvatske i modaliteti za njihovo rješavanje, a koji je bio priprema za trilateralni sastanak BiH – Hrvatska – EU, koji će biti održan 19. septembra u Briselu.

On je naglasio da u međuvremenu BiH mora da ispoštuje određene proceduralne uslove, koji se odnose na odluke Savjeta ministara i Predsjedništva BiH, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sanino očekuje da će na trilateralnom sastanku u Briselu biti donesene određene odluke, o čemu će tokom boravka u BiH razgovarati i sa članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

On je rekao da je Mapa puta i dalje validna, te naglasio da BiH mora da govori "jednim glasom", a da je stvar unutrašnjeg dogovora kako do toga doći.
XS
SM
MD
LG