Dostupni linkovi

Ibrahimović: Male su šanse za aktiviranje MAP-a za BIH


Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Muhamed Ibrahimović izjavio je za agenciju Anadolija (AA) kako su male šanse da BiH tokom ovog mjeseca dobije zeleno svjetlo za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP), što predstavlja prvi korak ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Moguće aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u septembru najavljeno je poslije Samita NATO-a u Chicaguu maju ove godine.

Govoreći o mogućem aktiviranju MAP-a Ibrahimović tvrdi "da se čuda dešavaju, ali rijetko".

"Očekivali smo da je septembar mogući datum kada bi se definitivno aktivirao MAP, a nakon tražene uknjižbe vojne imovine, jer nacionalni godišnji planovi počinju u mjesecu septembru. Međutim, političke turbulencije koje su zahvatile BiH tokom ljeta usporile su taj proces. Sve je manje onih koji su govorili o evroatlanskim integracijama. Sve je vrlo neizvjesno u pogledu MAP-a. Na nivou NATO-a postoji veliki nivo saglasnoti i pozitivnog opredjeljenja da se BiH pomogne, da se "poguramo". Ali, postoje i pravila igre, to jeste da se riješe neki uvjeti prije aktiviranja MAP-a", izjavio je Ibrahimović.

Nadalje, Ibrahimović je podsjetio da postoje neke važne pretpostavke za aktiviranje MAP-a, ali da one nisu izvršene.
XS
SM
MD
LG