Dostupni linkovi

Evropski parlament traži istragu o tajnim zatvorima CIA u Evropi


Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta u utorak je na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu izglasao izvještaj u kome se zahtijeva istraga o tajnim zatvorima CIA-e u nekoliko evropskih država i pozvao da se odgovorni izvedu na sud.

U izvještaju se navodi da je američka tajna služba nakon 11. septembra 2001. koristila nekoliko lokacija na tlu Evrope za transport i nezakoniti pritvor osumnjičenih za terorizam, i da su lokalne vlasti znale za to.

U izvještaju se konstatuje da su zemlje članice, među kojima su Poljska, Rumunija i Litvanija, prekršile nekoliko međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, kao i sopstvene zakone kada su dozvolili da CIA koristi njihovu teritoriju u tajnom ratu protiv terorizma.

Izvještaj se poziva na činjenice koje je ranije utvrdio izvjestilac Vijeća Evrope Thomas Hamamer, kao i nekoliko izvještaja međunarodnih organizacija za ljudska prava.

CIA je, navodi se u izvještaju, protivpravno hapsila osobe osumnjičene za terorizam, a zatim ih privatnim avionima preko baza u navedenim zemljama prebacivala u Gvantanamo i druga mjesta gdje su bili podvrgnuti mučenju.

U izvještaju EP-a se pominje i Makedonija, sa čije je teritorije otet njemački državljanin arapskog porijekla, koji je tek poslije nekoliko godina torture i zatočenistva uspio da dokaže da je uhapšen greškom.

Evropski parlamentarci su stoga zatražili od Evropske komisije da u roku od godinu dana osmisli niz mjera kako bi prinudila države članice da odgovorne privedu pravdi.
XS
SM
MD
LG