Dostupni linkovi

Moon: Promjena koalicije u FBiH je dovela do krize


Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon ocijenio je da je proces promjene koalicionih partnera u vlasti Federacije BiH (FBiH) doveo do velike političke krize u zemlji, jer je iniciran nepromišljeno, te da politički lideri u tom pogledu treba da razgovaraju sa predsjednikom FBiH.

Moon je tokom gostovanja na Centru za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu rekao da je američka podrška BiH neupitna i da tu činjenicu ne treba stalno ponavljati.

On je za početak naredne godine najavio konferenciju sa nevladinim organizacijama o tome kako reformisati FBiH da bude efikasnija, manje birokratska i u svrsi razvoja i prosperiteta svih građana.

Američki ambasador izrazio je zabrinutorst za stanje u ekonomiji BiH, naglasivši da je ona "iluzija" i da izgradnja novih objekata u gradovima ne odražava realno stanje u razvoju privrede, saopšteno je iz američke Ambasade u Sarajevu.

"Potrebno je ojačati antikorupcijski tim koji je nedavno dobio skromna sredstva od institucija BiH, što pokazuje ne pretjerano jaku volju političara da se uhvate u koštac sa korupcijom i kriminalom", rekao je Moon tokom panela "Politički proces u BiH – jedan korak naprijed – dva koraka nazad".
XS
SM
MD
LG