Dostupni linkovi

Beograd Prajd: Skupština da usvoji Deklaraciju protiv homofobije


Organizatori Beograd prajda 2012 zatražili su da Skupština Srbije usvoji Deklaraciju protiv homofobije i da se u KZS unese krivično delo zločin iz mržnje.

Oni su od predstavnika vlasti u Srbiji zatražili procesuiranje osoba zbog čijih je pretnji zabranjen Beograd prajd 2011, kao i da u svim policijskim upravama bude određena osoba za LGBT zajednicu koja će biti obučena za rad na njihovim problemima.

"Sistematska diskriminacija nad pripadnicima LGBT zajednice u Srbiji dovodi do toga da se ovoj manjinskoj grupi preti fizičkom eliminacijom zbog javnog ispoljavanja svog postojanja i identiteta", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se traži da policija i tužilaštvo bez odlaganja pokrenu postupke i obaveste javnost ko su osobe i grupe koje su pripremale nerede prošle godine pred Prajd, i ocenjuje da bi se usvajanjem Deklaracije protiv homofobije pokazalo da u Srbiji postoji volja za unapređenje položaja LGBT zajednice.

Podsetimo, napadači koji su u Beogradu pre dva dana pretukli dvojicu gej mladića još nisu uhapšeni, a i ako budu otkriveni - biće im suđeno samo za nanošenje povreda jer u aktuelnim zakonima ne postoji krivično delo zločina iz mržnje prema seksualnim manjinama. Blic piše da će se njima suditi samo na osnovu nanošenja povreda.
XS
SM
MD
LG