Dostupni linkovi

Irački potpredsjednik Hashemi osuđen na smrt


Irački sud osudio je u odsustvu odbjeglog potpredsjednika Tareqa al-Hashemija na smrt vješanjem za ubojstvo jedne odvjetnice i jednog generala. I Hashemijev osobni tajnik, njegov zet, također je osuđen na smrt.

Pravosuđe progoni Hashemija, jednog od glavnih sunitskih čelnika zemlje, i neke članove njegove garde na temelju 150 optužnica, posebice zbog ubojstva šest sudaca i nekoliko visokih dužnosnika, među kojima i generalnog direktora ministarstva nacionalne sigurnosti, ali na smrt su osuđeni zbog ubojstva odvjetnice i generala Taliba Belasima.

Tareq al-Hashemi je u travnju izbjegao u Tursku, koja ga odbija izručiti. Pobjegao je iz zemlje nakon što su vlasti zatražile njegovo uhićenje. Njegov slučaj izazvao je političku krizu u podjeli vlasti između sunitskog, šiitskog i kurdskog političkog bloka.

On, naime, mjesecima ukazuje na šiitskog premijera Nurija al-Malikija, koji kako tvrdi, vodi političku hajku protiv sunitskih protivnika, ali je vlada ustvrdila kako se radi o pravosudnom prcesu.
XS
SM
MD
LG