Dostupni linkovi

Ostojić: Virus zapadnog Nila ne širi se s čovjeka na čovjeka


Ministar zdravlja Ranko Ostojić komentirajući informaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je pacijent hospitaliziran u Slavonskom Brodu vjerojatno obolio od infekcije virusom zapadnog Nila, istaknuo je kako građani u Hrvatskoj nemaju razloga za paniku te da je pacijent u Slavonskom Brodu klinički stabilan.

"Kod njega smo u prvim testovima utvrdili da se vjerojatno radi o infekciji virusom zapadnog Nila. Ali, trebamo potvrdne testove koji se upravo rade u Centru izvrsnosti u Zagrebu i tek tada ćemo moći biti sigurni", kazao je ministar Ostojić za večerašnji Dnevnik Nove TV.

Naglasio je da za građane nema panike, jer se virus ne širi s čovjeka na čovjeka i ne radi se o zaraznoj bolesti.

Vezano za simptome infekcije virusom zapadnog Nila, ministar zdravlja Ostojić rekao je kako kod 80 posto ljudi nema nikakvih simptoma, a njih 20 posto ima glavobolje i blaže simptome upale moždane ovojnice.

"Vrlo rijetko se razvijaju teže bolesti i komplikacije kao što je smrtni slučaj", dodao je.

Ministar Ostojić smatra kako je hospitalizirani pacijent, na osnovi inkubacije i vremena od uboda komarca, ranije boravio u Vojvodini.

Najavio je da će se sutra organizirati stožer svih Panonskih županija, posebno uz rijeke Dunav i Savu, zajedno s Ministarstvom zdravlja i dobit će sve potrebne naputke.
XS
SM
MD
LG