Dostupni linkovi

Dodik:Lagumdžija mora da bude smijenjen ili slijedi bolan potez


Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će se odazvati sastanku zvaničnika Evropske unije i političkih predstavnika u BiH, 12. septembra u Sarajevu, ali ponavlja tvrdnju da su u "BiH svi zarobljenici takve kakva je ona, zbog čega je ugrožen i njen evropski put", prenosi Fena.

On kaže da ne vjeruje u "sposobnost BiH da može da izgradi svoj evropski put, imajući u vidu šta se u našoj zemlji dešava".

To je po njemu "sklonost političara koji se izaberu, da rade autonomno, mimo organa te tako predstavljaju BiH, što RS ne može tolerirati".

Ukoliko se to nastavi, na bilo kojem nivou, tvrdi, "jasno je da BiH ne može da živi. Ili će funkcioneri u Sarajevu poštovati Ustav ili od ove zemlje zaista neće biti ništa".

Tvrdi i da ako ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija "ne ode, ima i korak dalje, koji će biti bolan“, ali nije pojasnio na šta misli.

"Mi nemamo namjeru da to tolerišemo i nećemo tolerisati, bez obzira na to što neko misli da postoji neko sa strane ko bi mogao uticati na to. Uvjeravam vas da odlučnost koju imamo, u pogledu, recimo, Zlatka Lagumdžije i njegove smjene je apsolutna. Ukoliko ne dođe do njegove smjene, morate da računate da imamo i korak poslije i da će on biti veoma vidljiv i veoma bolan. Prema tome, ne može Lagumdžija da se sam ponaša mimo Ustava. On mora da ode, a svi ostali moraju da se ponašaju u skladu s Ustavom i sporazumima, a ako neće, od ove zemlje nema ništa, rekao je Dodik novinarima na potpisvanju Kodeksa o ponašnju u izbornoj kampanji.

Reako je da ide na sastanak sa EU zvaničnicima 12.septembra ali ništa ne očekuje.

Odazvat ću se sastanku, bez obzira na to što će politička kampanja biti u najvećem jeku, rekao je Dodik danas u izjavi novinarima u Bana Luci, ističući da koliko on zna, generalni direktor u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje EU Stefan Sannino će doći da analizira stanje vezano za uslove za aplikaciju BiH za članstvo u EU.
XS
SM
MD
LG