Dostupni linkovi

Beograd: Dokumentarna izložba “Bekim Fehmiu - Bogatstvo izgubljeno u tišini”


Dokumentarna izložba “Bekim Fehmiu - Bogatstvo izgubljeno u tišini” biće otvorena od 6. do 12. septembra u Domu omladine Beograda, a prati je revija filmova iz bogate glumačke karijere tog velikog umetnika.

Kroz hronološki prikaz života Bekima Fehmiua - od najranijeg detinjstva do godina neposredno pre smrti, izložba je prikaz njegove sjajne i bogate glumačke karijere, ali je istovremeno i svedočanstvo o njegovim izuzetnim etičkim, intelektualnim i humanističkim stavovima i shvatanjima, koji prevazilaze ograničenja nacionalnih kultura i granica.

Izložba sadrži lične fotografije Fehmiua, novinske intervjue, dokumenta iz života i delove njegove autobiografije, te filmske postere i tonske i video zapise,

Koristeći najviše ono što je Fehmiu rekao o sebi i svom životu u novinskim intervjuima i memoarima, koji su objavljeni 2001. godine, izložba na neki način predstavlja njegovu priču o samom sebi.

Uoči Beograda, izložba je od početka ove godine gostovala u Peći, Prištini, Prijedoru, Sarajevu i Prizrenu, a biće predstavljena i u Kraljevu, a potom i u Firenci i Torontu.

Izložba je deo projekta “Dijalog, sećanje i elaboracija konflikta” koji promoviše zajedničko kulturno nasleđe na prostoru Balkana, a realizuje ga italijanska organizacija Associazione Trentino con i Balcani, koja je prisutna na ovim prostorima već 15-ak godina.

Na otvaranju izložbe u holu ispred Velike sale DOB-a govoriće Branka Petrić, glumica i supruga Bekima Fehmiua, zatim novinar i kritičar Teofil Pančić, kustoskinja izložbe Nevena Negojević, koordinator Associazione Trentino con i Balcani za Srbiju Ilija Petronijević i direktor Doma omladine Beograda Milan Lučić.

U okviru svečanog otvaranja, u 21 sat u Velikoj sali DOB-a biće prikazano “Specijalno vaspitanje” (1977), prvi film reditelja Gorana Markovića, u kojem je Fehmiu odigrao jednu od najupečatljivijih filmskih uloga u karijeri - vaspitača koji iza naizgled grube spoljašnosti krije nežno srce.
XS
SM
MD
LG