Dostupni linkovi

Berlin: Drugi sastanak 'Prijatelja naroda Sirije'


Danas je u Berlinu, u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, počela 2. konferencija Grupe za ekonomiju, obnovu i razvoj u okviru organizacije "Prijatelji naroda Sirije".

Uvodnu riječ na konferenciji održao je ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle koji je prije nego što je počeo obraćanje, pozvao na minutu šutnje poginulim stanovnicima Sirije, javlja Anadolija.

Westerwelle je istakao da se uslovi za život u Siriji iz dana u dana pogoršavaju i da sirijski režim čini zločine svaki dan, te dodao kako postoji saglasnost svih članova 'Prijatelja naroda Sirije' o važnosti uspješnog političkog preokreta i stvaranja uslova za ekonomski razvoj te zemlje.

"Bashar al-Assad ubija ljude koje je dužan zaštiti. Gradovi se bombarduju i kompletna infrastruktura se uništava. Do sada je iz zemlje izbjeglo više od 100 hiljada ljudi. Više od milion ljudi je napustilo svoje domove", rekao je Westerwele.

Njemački ministar je potom izjavio kako je sirijski režim izgubio svaki legitimitet, da je propao iznutra, osuđen na međunarodnom nivou i da njegov vođa, sirijski predsjednik Bashar al-Assad nema nikakvu budućnost u zemlji.

"Svi u Siriji žele da ubijanja budu zaustavljena i da stane divljanje sirijskog režima. Svi stanovnici Sirije, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru i političku opredijeljenost, žele uspostavljanje demokratske vlade koja će jednako postupati prema svima", istakao je Westerwele.

Državni ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata Reema El Hasimi skrenuo je pažnju na svu bol i patnju koju trpi sirijski narod, te rekao da će ekonomski razvoj uspjeti bar dijelom pomoći napaćenom narodu. Hasimi je također naglasio da se približava zima i da je sirijskom narodu i zbog toga potrebna urgentna pomoć.

Sastanku u Berlinu prisustvuje i predsjednik Nacionalnog vijeća Sirije Abdulbaset Sida. On je rekao da sirijski narod čini sve kako bi se u zemlji uspostavila socijalna pravda i demokratski sistem. Potom je zahvalio Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Turskoj za svu pomoć koju su te zemlje pružile Sirijcima.
XS
SM
MD
LG