Dostupni linkovi

Protjerano 80 afričkih migranata iz Španije


Najmanje 80 ilegalnih afričkih migranata protjerano je danas sa španskog ostrva Tijera u Maroko u zajedničkoj akciji policijskih službi dvije zemlje.

Ostrvo Tijera, koje se nalazi u blizini obale Maroka, poznato je kao tačka preko koje se lako ulazi u Evropu.

Migranti su stigli na ostrvo prošle sedmice, a druga grupa je pokušala da pređe ogradu koja odvaja teritoriju Maroka od španske enklave Melilje, prenio je BBC.

Vlasti vjeruju da su obje akcije povezane sa mafijaškim pokušajima krijumčarenja ljudi. Melilja i druga mala španska enklava u ovoj oblasti Keuta privlače stotine hiljada migranata koji očajnički pokušavaju da pobjegnu od siromaštva i političke nestabilnosti.

Španska policija saopštila je da je rano jutros protjerala migrante sa ostrva Tijera. Pretpostavlja se da su ova lica došla iz područja podsaharske Afrike.

“Mnogi migranti nisu željeli da odu u Maroko, ali nije bilo potrebe da se primijeni sila i nije bilo problema", izjavio je policijski portparol i dodao da su sva lica predata marokanskim vlastima.

Ukupno 87 migranata doplivalo je do ostrva u posljednjih nekoliko dana, izjavio je ranije španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija Margaljo.
XS
SM
MD
LG