Dostupni linkovi

U Podgorici i danas zagađenje duplo veće od normalnog


U Podgorici je jutros izmjereno zagađenje vazduha skoro duplo veće od normalnog, što je 12. uzastopni dan da se žitelji glavnog grada Crne Gore guše u dimu, zbog visokih temperatura i brojnih požara u okolini.

Prema rezultatima mjerenja kvaliteta vazduha, objavljenim na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, u Podgorici je u osam sati srednja koncentracija praškastih čestica u vazduhu iznosila 86 mikrograma po metru kubnom, što je skoro dva puta više od prosnečne vrijednosti.

Dozvoljena granična vrijednost iznosi 50 mikrograma praškastih materija.

Podgorica, zbog skoro duplo veće koncentracije praškastih čestica u vazduhu, izgleda kao da je pod maglom.

Najveće zagađenje vazduha u glavnom grada Crne Gore zabilježeno je 31. avgusta, kada je bilo skoro pet puta veće od normalnog.

Iz Agencije je saopšteno da, i pored ovih prekoračenja, zdravlje građana Podgorice nije ugroženo, jer je koncentracija ugljen monoksida ispod dozvoljene granice, iako je vazduh pun dima.

Građanima je, ipak, dok traje povećana koncentracija praškastih čestica u vazduhu, savjetovano da izbjegavaju boravak na otvorenom, a taj apel se posebno odnosi na najosjetljiviji dio populacije - djecu i starije osobe, naročito hronične bolesnike.

Agencija je navela da je uzrok zagađenje vazduha u Podgorici u direktnoj vezi sa visokim temperaturama i velikim brojem požara u okolini glavnog grada Crne Gore.

Čistiji vazduh u Podgorici može se očekivati tek sa vjetrom ili kišom, koji su najavljeni za kraj sedmice.

Na više mjesta u Crnoj Gori i danas bukte požari, ali su vatrene stihije, za sada, pod kontrolom. Gašenje požara, međutim, na pojedinim mjestima otežavaju nepristupačni tereni, pojačan vjetar i visoke temperature.
XS
SM
MD
LG