Dostupni linkovi

Hillary Clinton na putu za Kinu zbog smirivanja teritorijalnih sporenja


Američka državna sekretarka Hillary Clinton otputovala je u utorak za Peking iz Indonezije gdje je rekla da optimistično gleda na smirivanje teritorijalnih sporenja na moru u pojasu centralne Kine.

Šefica američke diplomatije je u Džakarti razgovarala s indonežanskim predsjednikom Susilom Bambangom Yudhoyonom i Surinom Pitsuwanom, generlnim sekretarom Asocijacije naroda jugoistočne Azije (Asean) koja okuplja deset zemalja iz regije i sjedište joj je u Džakarti.

"Želimo učiniti sve kako bismo napredovali na putu integracije Aseana jer je u našem interesu da ojačamo sposobnost pristupanja regionalnim izazovima na učinkovit i globalan način", izjavila je Clinton nakon susreta sa Surinom, aludirajući na napetosti na moru u pojasu središenje Kine gdje se Peking protivi da njegovi susjedi, Vijetnam, Filipini, Brunei, Malezija i Tajvan kontrolišu arhipelag potencijalno bogat prirodnim resursima.

Clinton je pozvala Kinu i Asean da ostvare "značajne pomake" prema "kodeksu ponašanja" jer regionalna asocijacija već više godina pokušava da ubijedi Peking da ga prihvati. Kina se uvijek protivila ovom kodeksu ističući da preferira bilateralno rješavanje sporova.
XS
SM
MD
LG