Dostupni linkovi

Van Rompej: Za EU ključno poboljšanje odnosa s Prištinom


Evropska unija (EU) želi da Srbija postane njena članica i da počne pregovore o tome, a za to je ključni uslov vidno poboljšanje odnosa s Prištinom, kao i nastavljanje evropskih reformi, izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej poslije razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Van Rompej je pozdravio odluku vlade Srbije o učešću na regionalnim skupovima, naglasivši da će to omogućiti djelotvornu saradnju svih u regionu.

Dačić, koji je s Van Rompejem razgovarao zajedno s šefom diplomatije Ivanom Mrkićem, podvukao je "jasno opredjeljenje Srbije" da nastavi put ka članstvu u EU, ali je zatražio da EU ne postavlja Srbiji dodatne uslove od onih koji su utvrđeni odlukom Evropskog savjeta u decembru prošle godine.

Premijer je rekao da je u rukama Srbije dalji napredak ka EU i stavio do znanja spremnost Beograda da nastavi dijalog s Prištinom u "tehničkoj i političkoj ravni na veoma visokom nivou".

Predsjednik Evropskog savjeta Van Rompej je podvukao da je "sad važno da budu nastavljene ključne reforme u pravosuđu, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija i zaštiti manjina".

"Vidljivo i postojano poboljšanje odnosa s Kosovom ostaje ključni zahtjev za sljedeći korak pokretanja pregovora o ulasku (Srbije) u članstvo EU", rekao je Van Rompej izrazivši zadovoljstvo što je vlada "donela odluku koja će sada omogućiti djelotvornu
regionalnu saradnju uz učešće svih u regionu".

Van Rompej je ponovio "da svi dosad postignuti dogovori (u dijalogu Beograd-Priština) moraju biti primijenjeni, a posebno dogovor o prijelazima".
XS
SM
MD
LG