Dostupni linkovi

Izbori u Kvebeku - šansa za separatisteU jedinoj frankofonoj kanadskoj provinciji, Kvebeku, danas se održavaju parlamentarni izbori na kojima, prema većini anketa, najveće šanse za pobjedu ima separatistička Partija Kvebek.

Na dan raspuštanja parlamenta u Kvebek Sitiju koji broji 125 mjesta Liberalna partija imala je apsolutnu većinu od 64 poslanika, Kvebečka partija 47, a Koalicija za budućnost Kvebeka 9.

Predizborne prognoze nisu jedinstvene i kreću se u rasponu od tanke apsolutne većine do manjinske pobjede Partije Kvebek predvođene politički iskusnom liderkom Polin Maroa, ali ima i onih koje predviđaju opstanak vladajuće Liberalne partije Kvebeka.

Maroa je partijska predvodnica "tek" pet godina, ali ima pune tri decenije poslaničkog staža uključujući i dva ministarska mandata u vrijeme kada je Partija Kvebek bila na vlasti.

Međutim, separatizam nije bio javna ideja vodilja predizborne platforme jer je, kazuju druge ankete, podrška otcjepljenju Kvebeka u ovom trenutku ne dostiže ni 30 posto anketiranih.
XS
SM
MD
LG