Dostupni linkovi

File i Jagland razočarni zbog slučaja Sejdić i Finci


Savet Evrope i Evropska unija razočarani su što politički lideri u BiH nisu ispunili rok za sprovođenje neophodnih reformi u evrointegracijama u slučaju "Sejdić i Finci", izjavili su komesar za proširenje Štefan File i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

File i Jagland su u zajedničkoj izjavi izrazili žaljenje što su, kako su naveli, lideri BiH sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava dali niži prioritet od stranačkih rivaliteta i dodali da "građani BiH zaslužuju bolje".

Oni su naveli da su zvaničnici BiH i EU na sastanku 27. juna u Briselu postigli dogovor u slučaju "Sejdić i Finci" da se kroz ustavne promene eliminišu diskriminatorne odredbe iz Ustava i Izbornog zakona kako bi pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo kandidovanje na izborima za Predsedništvo BiH i Dom naroda državnog parlamenta.

"Savet Evrope i Evropska komisija s velikim razočaranjem primećuju da su institucionalni i politički lideri BH propustili prvi rok za sprovođenje Mape puta i nisu podneli zajednički predlog na osnovu političkog dogovora Parlamentarnoj skupštini kako bi se Ustav uskladio s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama do 31. avgusta", navodi se u izjavi Filea i Jaglanda.

File i Jagland su naveli da Mapa puta neće biti promenjena - "ciljevi se neće menjati i presuda 'Sejdić i Finci' mora biti sprovedena".
XS
SM
MD
LG