Dostupni linkovi

Haški sud odbio Karadžićev zahtjev za novim suđenjem


Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY) odbilo je zahtjev Radovana Karadžića za novo suđenje zbog problema u objelodanjivanju dokaza obrani, prenosi BIRN.

Predsjedavajući Sudskog vijeća O-Gon Kwon, saopćavajući odluku na statusnoj konferenciji, naveo je kako optuženi Karadžić nije pokazao da je pretrpio štetu zbog toga što je Tužilaštvo kasnilo sa objelodanjivanjem dokaza obrani.

U odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) također je navedeno da je Sudsko vijeće nekoliko puta odobravalo pauze u toku suđenja, kako optuženi Karadžić ne bi trpio štetu zbog kasnog dobivanja dokaza.

Karadžić, kojemu se u Haagu sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, sredinom augusta ove godine je zatražio novo suđenje, istaknuvši da mu je optužba trebala dostaviti sve dokaze prije početka
suđenja 2009. godine, ali da je od tada do danas dobio preko 400 novih izjava.

Sudsko vijeće se na statusnoj konferenciji osvrnulo i na spisak od 600 potencijalnih svjedoka odbrane koji je Karadžić podnio i ocijenilo da je predugačak.

Kako je rekao sudija O-Gon Kwon, mnogi od svjedoka koje je Karadžić predložio irelevantni su, a iskazi mnogih drugih se ponavljaju. Sud je stoga Karadžiću dao rok do 14. septembra da ponovo razmotri koje će svjedoke pozvati i podnese skraćeni spisak sa njihovim imenima.

Sudac je preporučio Karadžiću da bude “pažljiviji” i “skromniji” pri odabiru svjedoka.
XS
SM
MD
LG