Dostupni linkovi

Završena Zelena akademija na Visu


Razgovori o prirodnim resursima, obrazovanju, javnim dobrima u sferi digitalizacije, medijskoj situaciji u regiji i u Hrvatskoj, bili su deo petodnevnog programa političkog obrazovanja "Zelena Akademija 2020" koji se završava danas na otoku Visu.

Program predavanja u nedelju je zatvorio francuski intelektualac koji se borio protiv ACTA-e Jan Moullier Boutang.

Pored njega, predavanja su održali i ekonomisti David Ellerman i Vladimir Gligorov, te ugledne teoretičarke zajedničkih dobara Tine de Moor (NL), Silke Helrich (GE) i Saki Bailey (US).

Uz predavanja, organizovane su i radionice o zajedničkim načinima borbe protiv otimanja prirodnih resursa, a neki od predavača i učesnika, poput Martina Draga iz Urugvaja, ispred Friends of the Earth i Thomasa Fattorija koji je govorio o privatizaciji vode u Italiji, podelili su svoja iskustva sa aktivistima iz regije, mahom Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije.

Jedna od najposećenijih radionica bavila se problemom radničkih prava, a među panelistima su bili radnici fabrike ITAS iz Hrvatske i novoosnovanog sindikata koji su pojašnjavali svoju borbu da fabriku iz ruku privatnika vrate zaposlenima.

Na medijskoj sekciji, između ostalog, sagovornici su bili pomoćnik ministrice kulture Hrvatske zadužen za medije Milan Živković i Domagoj Novokmet koji je trenutno na poziciji v.d. ravnatelja Hrvatske radio televizije.

Učesnicima radionice, među kojima su mahom bili novinari i aktivisti, je tako data šansa da predstave svoje probleme, pokušaju da nađu način kako finansirati neprofitne medije i kažu svoje mišljenje o radu javne televizije u Hrvatskoj.

Na radionicama su, između ostalih, učestvovali aktivisti Zelene akcije i Prava na grad iz Zagreba, "Srđ je naš" iz Dubrovnika, "Park je naš", iz Banjaluke, Ministarstvo prostora iz Beograda i mnogi drugi.

Ovogodišnji program Zelene Akademije pripremio je zagrebački ured Heinrich Böll Stifunga uz pomoć programskog odbora (Srđan Dvornik, Srećko Horvat, Jagoda Munić, Tin Gazivoda i Danijela Dolenec), a uz podršku Zelene Evropske Fondacije, Open Society Foundations i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.
XS
SM
MD
LG