Dostupni linkovi

Otkazan dio letova zbog štrajka kabinskog osoblja Lufthanse


Štrajk kabinskog osoblja njemačke kompanije Lufthansa izazvao je otkazivanje najmanje dvadesetak letova u subotu, a povratak u normalu je predviđen u toku dana, izjavio je glasnogovornik frankfurtskog aerodroma.

Prema izjavi glasnogovornika, treći aerodrom u Evropi u pogledu prijevoza putnika pogođen je "izvjesnim brojem otkazivanja " letova.

Dan nakon štrajka prethodnog dana velikog dijela stjuarta i stjuardesa "avioni se ne nalaze na odgovarajućim mjestima i ekipe nisu na raspolaganju", rekao je on.

Najveća njemačka kompanija je precizirala da je 18 unutarnjih letova s destinacijom ili s dolaskom iz inizemstva otkazano zbog štrajka započetog prethodnog dana, koji je izazvao velike poremećaje s otkazivanjem 360 letova.

U petak je sindikat UFO, koji je potvrdio učestvovanje oko 18.000 stjuardesa i stjuarta njemačke zračne kompanije, i koji je uputio poziv na štrajk, pozdravio "veliko učešće" u ovom pokretu.

O štrajku je odlučio UFO nakon neuspjeha pregovora s direkcijom o plaćama i uslovima rada.

U aprilu je sindikat tražio povećanje plaća za 5 posto retroaktivno, počevši od 1. januara, kako bi nadoknadili tri godine stagnacije.

Nakon razgovora u petak, sindikat nije isključio i daljnje akcije.
XS
SM
MD
LG