Dostupni linkovi

Požari na Tari: Najteže ka Ivru i Mokroj gori


U Srbiji su i danas aktivni požari na Tari, gdje gore četinari, a najteže je na dijelu ka Mokrogorskim šumama i Kršanjskoj glavici.

Beogradski mediji javljaju da nema evakuacije stanovništva, a vatrogasci nastoje da na ovom području spriječe širenje vatre ka Iveru i Mokroj gori. Na drugoj strani, ka Zaovinama, požar se za sada ne širi.

Od jutros su angažovane i građevinske mašine na prosijecanju puteva kako bi se vatra zaustavila, a za sada je prosječeno oko 15 kilometara. Helikopteri su do kasnih večernjih sati gasili vatru.

U borbi sa vatrenom stihijom je 320 vatrogasaca, žandarmerija, vojska, radnici Nacionalnog parka Tara, kao i radnici "Srbijašuma".

Jutros im se pridružilo i stotinjak dobrovoljaca iz Užica, koji su sa gradonačelnikom već stigli na mokrogorsku stranu Tare da bi pomogli vatrogascima na dijelu ka Iveru, a tamo su i građevinske mašine Parka prirode.

Najavljeno je jače djelovanje avijacije kada se povuče gust dim, koji je prekrio Mokrogorsku kotlinu i ide ka Bajinoj Bašti.

Požar koji se u toku večeri razbuktao kod Surdulice vatrogasci su uspjeli da lokalizuju i da spriječe njegovo širenje do kuća u naselju pored autobuske stanice u tom gradu. Vatra je došla na samo 50 metara od kuća, ali je stavljena pod kontrolu pred ponoć i ne prijeti da ugrozi stanovništvo.
XS
SM
MD
LG