Dostupni linkovi

Bernanki: Ekonomske prilke u SAD daleko od zadovoljavajućih



Predsednik američke centralne banke (Fed), Ben Bernanki ocenio je danas da je američka ekonomoska situacija "daleko od zadovoljavajuće", stagnacija tržišta rada "izaziva veliku zabrinutost", dodajući da je centralna banka spremna da poveća podršku privredi ukoliko bude potrebno.

Fed "ne isključuje" dalje ublažavanje svoje politike ako to konjuktura "nalaže", rekao je Bernanki u Džekson Houlu u zapadnoj drzavi Vajoming na godišnjem skupu banke.

Bernanki je rekao da su dosadašnji potezi Federalnih rezervi da zadrži rekordno niske kamatne stope i podstiče pozajmljivanje i potrošnju, pomogli jačanje privrede.

Rekao je da dalje akcije banke donose rizik, ali Fed može da upravlja tim rizikom i "ne treba da isključi" nove mere za podršku zapošljavanju.

On je branio dosadašnje poteze banke da se stimuliše privreda i rekao da su analize posle prve dve runde direktne kupovine državnih obveznica pokazale da su te mere doprinele stvaranju najmanje dva mliona radnih mesta.

Američka privreda je porasla za blagih 1,7 odsto u drugom kvartalu ove godine, saopštila je vlada SAD u sredu.

Odbor banke je na svom sastanku krajem jula, a zaključci su objavljeni tek prošle nedelje, ocenio da će verovatno "vrlo uskoro" biti potrebno da banka deluje ukoliko ne bude potvrde o "znatnom i održivom jačanju" privrede.

Neki analitičari su od tada ukazali na malo bolje ekonomske vesti i da možda Fed neće morati tako hitno da deluje. U julu je otvoreno 163.000 radnih mesta, što je najbolji pokazatelj od februara, a Amerikanci su prošlog meseca povećali potrošnju pošto su više zaradili.

Ipak Bernanki je jasno rekao da je pred američkom privredom dug put oporavka.
XS
SM
MD
LG