Dostupni linkovi

Rusija ulazi u trku s Guglom



Rusija želi da započne proizvodnju novog operativnog sistema za tablet-računare i "pametne telefone" i time uđe u nadmetanje sa sistemom "Android" svetskog giganta "Gugla" (Google) čija politika privatnosti dopušta praćenje aktivnosti korisnika.

Institut prestižnog ruskog Univerziteta za nuklearna istraživanja (MIFI) objavio je u petak da razvijen "operativni sistem za mobilne uređaje", već sertifikovan na saveznom nivou Ruske federacije.

Taj operativni sistem, nazvan ROMOS, "osigurava korisnicima poverljivost podataka i trgovinskih transakcija, i štiti od virusa", piše u saopštenju.

Prototip tablet-računara opremljenog tim operativnim sistemom je u četvrtak pokazan potpredsedniku Vlade Ruske federacije Dmitriju Rogozinu na sajmu u Berlinu, kažu ruski mediji.

"Operativni sistem ima sve mogućnosti Androida, osim funkcija koje
lične podatke korisnika šalju u štab 'Gugla' ", rečeno je Rogozinu.

Američki gigant je kritikovan zbog prikupljanja previše informacija o svojim klijentima, koje čuva godinama.

Ministarstvo odbrane Rusije smatra da korišćenjem sadašnjih tablet-računara takve informacije mogu dospeti u ruke američke vlade.

Vojna verzija "otporna na udarac i vodu" biće povezana sa ruskom navigacionim sistemom GLONAŠ koji se nadmeće sa američkim GPS.

Tablet, uglavnom od delova iz inostranstva, sastavljaće se u fabrici Ministarstva odbrane.

"Za ruske odbrambenu industriju to je pitanje opstanka sa stanovišta bezbednosti, odbrane", prokomentarisala je Olga Uskova, predsednica firme "Kognitivna tehnologija".

Po Aleksandru Konovalovu, predsedniku Instituta za strateške procene, projekat "ima značenje za vojsku, ali nema budućnost" na tržištu.

"Jedna stvar je da se razvije prototip, ali je sasvim druga masovna proizvodnja, a mi nemamo elektronsku industriju", rekao je on.
XS
SM
MD
LG