Dostupni linkovi

15 godina od smrti Ledi Dajane



Na današnji dan pre 15 godina, 31. avgusta 1997, poginula je britanska princeza Dajana sa svojim partnerom, milijarderom Dodijem al Fajedom, u saobraćajnoj nesreći u pariskom tunelu, bežeći od paparaca.

Tragedija se dogodila godinu dana posle razvoda popularne Lejdi Di od britanskog prestolonaslednika Čarlsa, a mesec dana pre nesreće, tabloidi su objavili da je princeza - koja je tad imala 36 godina - u romatičnoj vezi s egipatskim milijarderom i plejbojem, 41-godišnjim Fajedom, sinom vlasnika čuvene robne kuće "Herods".

Paparaci su snimili su njihov poljubac na jahti na Mediteranu, u društvu dvojice princezinih sinova, Vilijama i Harija, unovčili fotografije po ceni od dva miliona dolara i nastavili da proganjaju zaljubljeni par sve do noći između subote i nedelje, kada je "mercedes" kojim je upravljao vozač hotela "Ric" - u kojem je nesrećni par odseo - izgubio kontrolu nad vozilom, bežeći pred fotoreporterima na motorima i vespama.

U udesu u tunelu ispod pariskog mosta Pon del Alma (Pont de l'Alma) na licu mesta su poginuli Dodi Al Fajed i šofer "mercedesa S-280" koji je vozio brzinom od najmanje 100, a možda i 150 km/h. Četvrti putnik automobila, princezin telohranitelj Trevor Ris-Džons, je preživeo.

Automobil je bio do te mere smrskan da je izvlačenje princeze iz metalnog krša trajalo čitav čas. Davala je znake života. Druge dve žrtve su izvađene tek pošto je prerezan lim kola.

Princeza je izdahnula 31. avgusta u četiri časa ujutru, nakon što lekari pariske bolnice Piti Salpetrier (La Pitie Salpetrere) nisu, posle dvočasovnih pokušaja, uspeli da je masažom otkazalog srca povrate u život.
XS
SM
MD
LG