Dostupni linkovi

Izbori u AngoliU Angoli su počeli izbori, treći u poslednjih 37 godina, na kojima se očekuje pobeda aktuelnog predsednika Hoze Eduarda dos Santosa.

Opozicija, koja se tek obnovila, strahuje da ovi izbori, koji su tek drugi od okončanja građanskog rata 2002, neće biti fer i slobodni.

Građanski pokret za oslobađanje Angole (MPLA) se nalazi na vlasti od nezavisnosti zemlje od Portugala 1975. i očekuje se da će pobediti na izborima i predadti Dos Santosu dalji mandat za mesto predsednika države.

Tokom 33 godine provedene na vlasti, Dos Santos je centralizovao nadležnosti i imao je snažnu ulogu u poslovanju drugog najvećeg afričkog proizvođača nafte.

Njegova porodica, pre svega ćerka Izabel, uspostavila je međunarodnu poslovnu imperiju, ali je ujedno i uložila više milijardi dolara u obnovu zemlje.

Glavna opoziciona stranka Unija za punu nezavisnost Angole (Unita) borila se protiv vlade sve dok njeno lidera Jonasa Savimbija nije ubila vojska 2002. godine.

Sada ta stranka pokušava ponovo da stane na noge i pridobije što veće poverenje birača. Novi lider Isaias Samakuva vodio je predizbornu kampanju pozivajući na transparentnost i ukazujući na ulogu glašača.
XS
SM
MD
LG