Dostupni linkovi

Premijer: Kina će nastaviti da ulaže u Evropsku uniju


Kina je zabrinuta zbog zaoštravanja krize u evrozoni, ali će "nastaviti da investira u Evropsku uniju", rekao je u četvrtak kineski premijer Ven Điabao posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Pekingu.

"Kriza evropskog duga je nedavno počela da se pogoršava, što izaziva veliku zabrinutost u međunarodnoj zajednici. Iskreno, i ja sam isto tako zabrinut", rekao je Ven.

Merkel je doputovala u četvrtak u Kinu da sa kineskim zvaničnicma razgovara o širenju privredne saradnje kao i o krizi evropskog duga. Tokom posete očekuje se potpisivanje više privrednih ugovora.

Kina je spremna da nastavi da ulaže u državne obveznice Evropske unije pod uslovom da u potpunosti proceni rizik, precizirao je kineski premijer, prenosi kineska agencija Sinhua.

Ven je rekao da ima veće poverenje u evrozonu posle razgovora sa Angelom Merkel ali je izrazio zabrinutost zbog evropskog duga i rekao da Italija, Grčka i Španija moraju da pojačaju reforme.

"Uticaj globalne finansijske krize i evropske krize duga na svet stalno raste", rekao je Ven.

Merkel je upoznala svog kineskog kolegu o merama koje Evropa namerava da preduzme za prevazilaženje krize i ponovila da postoji "apsolutna politička volja" da se osnaži evro.
XS
SM
MD
LG