Dostupni linkovi

Ban u Teheranu: Iran mora da poštuje ljudska prava


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" zbog situacije u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u Iranu.

Ban, koji je pozvao Teheran da sarađuje sa svetskom organizacijom kako bi se unapredilo poštovanje ljudskih prava u Iranu, stavio je do znanja da se tokom učešća na samitu nesvrstanih neće uzdržavati od kritikovanja te zemlje, ali, kako navodi agencija AP, čini se da su njegovi komentari dotakli iranske zvaničnike.

"Diskutovali smo o tome kako bi Ujedinjene nacije mogle da sa Iranom sarađuju kako bi se poboljšala situacija u vezi sa ljudskim pravima u Iranu. Ozbiljno smo zabrinuti zbog nepoštovanja i kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji", rekao je Ban na konferenciji za novinare dok se mrštio predsednik iranskog parlamenta Ali Larijani, koji je sedeo pored njega.

Ban je najvio i da će sa iranskim zvaničnicima, koji važe za vatrene saveznike režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, razgovarati o krizi u Siriji.

"Iran treba da odigra veoma važnu ulogu u pomaganju rešavanju sirijske krize, odražavajući na miran način volju sirijskog naroda. To je jedno od važnih pitanja o kojima ću razgovarati sa iranskim rukovodstvom", kazao je Ban, koji se sastao i sa iranskim verskim vođom ajatolahom Ali Hameneijem i predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom.

Kako je javila agencija Frans pres, Larijani je na konferenciji za novinare rekao da su se, nažalost, neke velike zemlje ponašale osvetnički u regionu i tako stvorile rascep u regionu, kao onaj čiji smo svedoci u Siriji".

Ban će u Iranu boraviti do petka, a njegovo učešće na samitu u Teheranu kritikovale su SAD i Izrael, iako, kako podseća AFP, Pokret nesvrstanih predstavlja gotovo dve trećine zemalja članica Ujedinjenih nacija.
XS
SM
MD
LG