Dostupni linkovi

Odbrana traži obnovu postupka u slučaju TatonOdbrana osuđenih za ubistvo Brisa Tatona traži od nadležnih da se obnovi postupak i da se saslušaju svi svedoci i očevici događaja u kojem je nastradao navijač.

Obnavljanje postupka se traži posebno zbog toga što Apelacioni sud nije kao dokaz cenio transkript telefonskog poziva lica koje je Hitnoj pomoći prijavilo da je Taton pao preko ograde, odnosno da nije bačen, kao i jer nije bio voljan da sasluša isto svedočenje očevica - radnika u garaži na Obilićevom vencu penzionisanog policajca Dragana C.

Penzionisani radnik MUP-a Dragan C., koji je radio na obezbeđenju garaže ispred platoa na kome je napadnut Bris Taton, tvrdi da je Taton sam skočio sa stepenica, kao i da mu je u policiji sugerisano da promeni takav iskaz.

Kako je Apelacioni sud odbio da ga sasluša kao svedoka on je odlučio da svoju izjavu overi u sudu i dostavi je advokatima odbrane, preko kojih se prethodnih dana pojavila u medijima.

Ministar policije i premijer Ivica Dačić rekao je da zna za taj iskaz i da je odmah dao nalog da se ispitaju te tvrdnje, posebno u delu koji se odnosi na pritiske inspektora policije.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara prepolovio je kazne 14 osuđenih lica za učešće u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Prema optužnici napad na navijače francuskog Tuluza, među kojima je bio i Taton, organizovali su vođa navijačke krupe "Alkatraz" Đorđe Prelić, zatim vođa navijačke grupe "Iridućibili" Ivan Grković i Ljubomir Marković, jedan od vođa "Alkatraza", i vođa grupe "Rebels" Dejan Puzigaća.

Tatonu su nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, koje su, 12 dana kasnije, izazvale njegovu smrt u Kliničkom centru Srbije.
XS
SM
MD
LG