Dostupni linkovi

Kolumbija: ELN spremna na prekid 50-godišnjeg rata


Druga po veličini gerilska grupa u Kolumbiji ELN najavila je da je spremna na bezuslovne pregovore sa vladom kako bi se okončao 50-godišnji rat.

Nacionalna armija za oslobodjenje je odbila da pre početka pregovora prekine kidnapovanja, bombaške napade, korišćenje strane nafte i napade na kompanije.

Lider ELN-a Nikolas Rodriges rekao je u video intervjuu agenciji Rojters da je ta grupa spremna da otpočne pregovore sa konzervativnom vladom predsednika Huana Manuela Santosa, kako bi se zaustavilo krvoproliće u Kolumbiji.

"Mi smo otvoreni - upravo tako glasi naš predlog, da se stvori mesto za otvoreni i bezuslovni dijalog i da se otpočne rasprava o najvećim nacionalnim problemima", kazao je Rodriges, odgovarajući na pitanja britanske agencije u skrivenom gerilskom kampu u kolumbijskoj džungli.

Rodrigesovi navodi, podseća Rojters, usledili su u jeku mirovnih pregovora koje najveća gerilska grupa - Revolucionarne naoružane snage Kolumbije (FARC) vodi sa Santosom i pritisaka na njega da pronadje način kako bi okončao rat sa gerilom.

Rodriges, poznatiji pod gerilskim imenom Gabinjo, naglasio je da ELN neće proglasiti nikakav prekid vatre ili predati oružje pre početka pregovora, što je nešto, podseća Rojters, na čemu je insistirao Santos.

Kolumbijska vlada nudi 2,5 miliona američkih dolara za njegovu glavu, a Rodriges je Rojtersu odbio intervju u četiri oka, navodeći da bi to ugrozilo njegovu i bezbednost novinara agencije.

ELN, koji je osnovan 1964. godine, vodio je bitku sa brojnim kolumbijskim vladama, a SAD i EU ga smatraju terorističkom grupom. Rojters je podsetio da su i FARC i ELN preuzeli odgovornost za više ovogodišnjih napada na infrstrukturu Klumbije.

ELN, koji je, inspirisana kubanskom revolucijom, osnovala grupa radikalnih katoličkih sveštenika, bio je blizu raspada 1970-ih godina, ali je od onda neperekidno dobijao na popularnosti. Prema procenama iz 2002. godine, grupa je brojala oko 5.000 članova, dok se pretpostavlja da sada ima oko 3.000 pripadnika.
XS
SM
MD
LG