Dostupni linkovi

Crna Gora:Pri kraju pregovori Tošcelika oko KAP-a


Pregovori turske kompanije Toščelik, koja je vlasnik nikšićke Željezare i Ceaka o KAP-u mogli bi biti okončani do kraja sedmice - saznaje Antena M.

Izvor radija tvrdi da su predstavnici dviju kompanija približili stavove o cijeni za koju će ruska prepustiti turskoj svoje akcije i potraživanja od Kombinata! Navodno, Rusi su značajno spustili cijenu izlaska iz KAP-a sa početnih 40 miliona eura, ali konačan iznos još nije dogovoren.

Iako će tek nakon sporazuma sa Ceakom Turci početi zvanične pregovore sa Vladom CG, pojedini elementi budućeg aranžmana već su razmatrani u nekim krugovima! Pošto je pitanje svih pitanja budućnosti KAP-a cijena struje, kao najrealnije rješenje opet se pominje Maoče! No, pošto za izgradnju novog izvora energije treba nekoliko godina, Vlada bi izašla u susret Toščeliku tako što bi dio struje kupovao od EPCG po cijeni manjoj od tržišne!

Tokom septembra, ako pregovori s Rusima budu zaista okončani narednih dana, uslijediće razgovor Toščelika i Vlade o sljedećem paketu pitanja, prije svega broju zaposlenih i investicijama.

Izvor AnteneM, međutim, kaže da bi planove Turaka i njihov entuzjazam za ulaganje u Crnu Goru mogli da poremete problemi koje ovih dana imaju u Željezari sa zakazanim štrajkom dijela zaposlenih.

Naravno, u igri za KAP i dalje je njemačka BAGR grupa, koja bi takođe veoma brzo trebalo da izađe sa svojom ponudom. Njemci su ljetos već boravili u Podgorici, a naš što ne isključuje mogućnost da su nastavili kontakte sa predstavnicima Ceaka.
XS
SM
MD
LG