Dostupni linkovi

Mjanmar: Osuđena tri službenika UN


Sud u Mjanmaru osudio je tri službenika UN na višegodišnje zatvorske kazne, zbog umešanosti u krvavi etnički sukob budista i muslimana na zapadu zemlje.

Sud u gradu Maungdav, u državi Rakine, izrekao je u petak prošle nedelje zatvorske kazne dvojici službenika Visokog komesarijata za izbeglice UN na tri, odnosno šest godina robije, dok je zaposlenom pri Svetskom programu za hranu UN izrečena dvogodišnja robija, potvrdila je Aje Vin, novinarka AP u Mjanmaru.

Svi osudjeni službenici UN su državljani Mjanmara iz muslimanske zajednice iz tog regiona. Zaposleni pri svetskoj organizaciju u Mjanmaru su osudjeni po različitim optužnicama, izmedju ostalog za "promovisanje mržnje izmedju budista i muslimana" i za učešće u paljenju kuća tokom etničkih sukoba.
Iz sedišta UN za sada, nije bilo zvaničnog saopštenja o tom slučaju.

AP podseća da je etničko nasilje izmedju budista i muslimana izbilo u junu na zapadu zemlje, kada je više od 80 ljudi ubijeno i na hiljade kuća je zapaljeno, što je dovelo do masovnog egzodusa stanovnika iz te oblasti bivše Burme.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tada su javile da je najmanje 12 lokalnih službenika angažovanih pri medjunarodnim humanitarnim organizacijama uhapšeno zbog sumnje u navodnu umešanost u krvave sukobe.
XS
SM
MD
LG