Dostupni linkovi

Dodik: Nadam se da će RS kupiti dva helikoptera za gašenje požara 2013. godine


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas, nakon što je posjetio Trebinje koje je danima ugroženo požarima, da će RS kupiti dva helikoptera, ali naredne godine.

Novčana sredstva za kupovinu tih helikoptera, od kojih će jedan biti lociran u Hercegovini, kako bi se mogli uključiti u gašenje požara koji već godinama prate ljetni period u toj regiji, bit će planirana u budžetu za 2013.godinu.

"Nadam se da ćemo već sljedećeg ljeta nabaviti ove helikoptere, što bi znatno olakšalo posao i smanjilo štetu“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Trebinju i za sada najavio pomoć od 30.000 KM za požarom ugrožena područja i vatrogasne jedinice u tom gradu.

Obećao je i da će biti sagledane potrebe i u drugim općinama Hercegovine i diljem RS-a u kojima su danima aktivni požari.

"U ovom trenutku je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava i štete po stambene objekte, a naknadno će biti utvrđena materijalna šteta koja se već procjenjuje na milion maraka", rekao je entitetski predsjednik.

Direktor Civilne zaštite Milimir Doder kaže da će helikopter Oružanih snaga BiH večeras dejstvovati po požarištima u Trebinju, dok će ruski helikopter, nosivosti pet tona vode, narednih dana gasiti požare po prioritetima Mostar-Trebinje-Bileća -Gacko.

I deminerski timovi, koji se nalaze na području Hercegovine, prekinut će svoj posao i bit će na raspolaganju Civilnoj zaštiti u gašenju požara.

U RS je aktivno 18 požara, a najteža situacija je na području Trebinja i Ljubinja, gdje danima bukti vatra.
XS
SM
MD
LG