Dostupni linkovi

I danas sukobi u Damasku


Sukobi u Damasku su ponovo izbili u četvrtak dok sirijske trupe ispaljuju minobacačke granate, kažu aktivisti, opisujući sukobe jednim od najžešćih u prijestolnici tokom ovog mjeseca.

Izbijanje novog vala nasilje dogodilo se u isto vrijeme kada UN-ovi posmatrači napuštaju zemlju zbog isteka mandata koji nije obnovljen zbog pogoršanje uvjeta koji su doveli do građanskog rata.

Šef UN-ove posmatračke misije, Babacar Gaye, napustit će Siriju danas, prenio je Reuters.

Neki posmatrači napustili su je u srijedu, a očekuje se da će više njih pratiti šefa misije i napustiti državu u četvrtak.

Vladine snage ispaljivale su minobacačke granate s planine Kvasijun iznad Damaska, a u južnim predgrađima se mogu čuti zvukovi razmjene vatre između pobunjenika i vladinih snaga.

Sukobi su prema navodima kativista najžešći u južnim dijelovima Damaska, gdje su pobunjenici uspjeli ući iz predgrađa u blizini prijestolnice.

Drugi aktivist kaže da su Asadove snage upale u jugoistočni kvart Kafr Suseh u četvrtak ujutro i uhapsile su nekoliko osoba.

Više stotina stanovnika je raseljeno zbog sukoba u gradu, a mnogi su potražili utočišta u džamijama i školama u mirnijim područijma.
XS
SM
MD
LG