Dostupni linkovi

Izrael upozorava Ban Ki Muna na iransku "zamku"


Izrael je upozorio generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Muna, kao i neke međunarodne lidere, da ne "padaju" u zamku iranske propagande na Samitu nesvrstanih koji će se 30. i 31. augusta održati u Teheranu.

"Iranski režim će, bez sumnje, iskoristiti ovu konferenciju u propagandne svrhe i kako bi stvorio utisak o legitimnosti svoje politike", izjavio je za AFP glasnogovornik izrealskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

"Očekujemo od svih onih koji dođu na samit da će biti svjesni ove manipulacije i da paze kako ne bi pali u ovu zamku", dodao je.

Glasnogovornik Ban Ki-Muna Martin Nesirky potvrdio je u srijedu da će prvi čovjek UN-a prisustvovati samitu uprkos rezervisanosti koju su izrazile Sjedinjene Američke Države i Izrael.

Ban će prenijeti Iranu "duboku zabrinutost i očekivanja međunarodne zajednice" u vezi s iranskim nuklearnim programom i ratom u Siriji, precizirao je portparol. Trebalo bi i da se Ban sastane privatno s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmedinedžadom, izjavili su neki diplomati.

Pošto je jedina nuklearna sila u regiji, Izrael smatra da bi njegovo postojanje bilo ugroženo ako bi Teheran napravio atomsku bombu.
XS
SM
MD
LG