Dostupni linkovi

Zarif u Savetu bezbednosti: Važno nastaviti dijalogŠef UNMIK-a Farid Zarif izjavio je danas na sednici Saaveta bezbednosti UN da treba oživeti politički proces na Kosovu i da nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

Zarif je, predstavljajući izveštaj generalog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, za period od 16. aprila do 15. jula, rekao da se sastao s predstavnicima novih vlasti u Srbiji i pozdravio njihovu posvećenost sprovođenju dogovora postignutih u dijalogu i
posvećenost nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Iskreno se nadam da u narednom periodu međunarodni akteri neće propustiti priliku da doprinesu rešavanju ključnih problema", rekao je Zarif i apelovao na međunardonu zajednicu da utiče na dve strane da pristupe dijalogu.

Zarif je rekao da je važno da se i međunarodna zajednica uključi u taj dijalog.

"Ni u čijem interesu nije da se zadrži status kvo", rekao je šef UNMIK i naveo da "oklevanje da se sprovedu sporazumi i pogrešna tumačenja, ne mogu biti izgovor".

Zarif je rekao da napori međunarodne zajednice uključuju koordinarane korake da se napravi pozitivan pomak na severu Kosova gde će biti potrebno mnogo više rada.

"Treba postaviti uslove za legitimno predstavljanje stanovništva na severu Kosova. To treba da bude prioritet", rekao je šf UNMIK i dodao da će, kada se to ostvari, biti pokazana i dobra volja obe strane.

Zarif je pozdravio anketu o UNMIK među stanovništvom Kosova i dodao da dve trećine pozitivno ocenjuje UN na Kosovu što je poboljšanje od 15 odsto.

Zarif je rekao da je poseta generalnog seketara UN regionu doprinela da se diskusija podigne na novi nivo i energičnije pristupi osetljivim problemima.
XS
SM
MD
LG