Dostupni linkovi

Tužilac: Tolimir odgovoran za genocid u Srebrenici



Tužilaštvo Tribunala u Hagu tvrdilo je danas u završnoj reči da je dokazalo krivicu penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira za genocid nad
Bošnjacima u Srebrenci u julu 1995.

"General Tolimir mora snositi odgovornost zato što je bio na čelu ubilačke grupe" koja je od 13. do 16. jula 1995. sprovela naređenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića da svi vojno sposobni bošnjački muškarci iz Srebrenice budu ubijeni, rekao je na početku
završne reči tužilac Piter Mekloski (Peter Mčloskey).

Tolimir je time, po rečima tužioca, "dao značajni doprinos" sprovođenju udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je ubijeno više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka.

Tužilac Mekloski naglasio je da je taj užasan zločin, po naređenju predsednika RS i komandanta VRS, "isplanirala i sprovela" bezbednosno-obaveštajna uprava Glavnog štaba VRS na čijem je čelu bio Tolimir.

Masovno ubijanje Bošnjaka je organizovao Tolimiru podređeni bezbednosni oficir Glavnog štaba Ljubiša Beara, a sprovele su ga snage Drinskog korpusa VRS i odred pod kontrolom GŠ, rekao je tužilac.

Tribunal je 2010. proglasio pukovnika Bearu krivim za genocid u Srebrenici i osudio na doživotni zatvor.

Po rečima tužioca, Tolimirova bezbednosno-obaveštajna uprava je za četiri dana, sa zapanjujućom efikasnošću i "hladnom okrutnošću" ubila veliki broj Bošnjaka što dokazuje da je lanac komande bio u potpunosti uključen u izvršenje zločina.

Tužilac Mekloski nastavlja da izlaže završne argumente.

General Tolimir je tokom rata u BiH 1992-95, bio pomoćnik tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.za obaveštajno-bezbednosne poslove

Suđenje Tolimiru je u Hagu počelo 26. februara 2010. godine. Tužioci su pred sudije izveli 126 svedoka, a Tolimir koji se brani sam, samo četiri.

Tolimir je uhapšen 31. maja 2007, a sutradan su ga vlasti Republike Srpske prebacile u Hag.

Vlada Srbije, na čijem čelu je tada bio Vojislav Koštunica, saoštila je tada da je Tolimir uhapšen u Republici Srpskoj. Tolimir je, međutim, u prvom pojavljivanju pred Tribunalom 4. juna 2007. tvrdio da je uhapšen u svom stanu u Beogradu, a onda prebačen preko Drine, u RS.

U prvom pojavljivanju pred sudijom u Hagu Tolimir je odbio da se izjasni o krivici, posle čega je sudija, u skladu s pravilima Tribunala, u spis uneo da je optuženi izjavio da nije kriv.
XS
SM
MD
LG