Dostupni linkovi

Južnoafričke vlasti za povlačenje ultimatuma rudarima



Južnoafričke vlasti zatražile su od vlasnika rudnika u Marikani, u kojem je policija
prošle nedelje ubila 34 štrajkača, da povuče ultimatum kojim od radnika traži da danas nastave rad.

Uprava rudnika platine na severu te zemlje dala je rok do jutros u sedam sati (pet sati po srednjeevropskom vremenu) kojim od 3.000 radnika u štrajku zahteva povratak na posao. U suprotnom im je zaprećeno otkazom.

Kompanija Lonmin, treći svetski proizvođač platine, pozvala je i ostalih 25.000 zaposlenih da se vrate na posao, poručujući im da im je bezbednost osigurana.

Međutim, južnoafričko predsedništvo poručilo je da je od Lonmina zatražilo povlačenje ultimatuma dok sve žrtve sukoba sa policijom prošlog četvrtka ne budu identifikovane i sahranjene.

Šestoro od 34 ubijenih u sukobu sa policijom još nije identifikovano, a vlasti su izrazile nadu da će proces identifikacije dovršiti do srede, pošto su za četvrtak predviđene ceremonije u okviru sedmodnevne žalosti koju je proglasio predsednik Džejkob Zuma.

Nešto više od četvrtine rudara došlo je u ponedeljak ujutro na posao u rudniku, a ostali su odlučili da zanemare upozorenje uprave da će dobiti otkaz.

Oko 3.000 rudara počelo je proteste 10. avgusta. Deset ljudi, uključujući i dva policajca, ubijeno je između 10. i 12. avgusta u sindikalnim sukobima. Zatim je 16. avgusta policija pucala na rudare, naoružane mačetama, kopljima i pištoljima, kada je ubijeno 34 ljudi, 78 je povređeno, dok je 259 ljudi uhapšeno.
XS
SM
MD
LG