Dostupni linkovi

Robotsko vozilo "Kjuriositi" snimilo prvi kamen na Marsu


Robotsko vozilo "Kjuriositi" (Curiosity), koji je početkom meseca sletelo na Mars, kasno sinoć je identifikovalo prvi kamen na toj planeti zahavljajući maloj kameri, saopštila je američka svemirska agencija Nasa.

Vozilo "Kjuriositi" (Curiosity) 9. avgusta je sa Marsa poslalo prvu panoramsku kolor fotografiju kratera Gejl, u koji se ta sonda spustila.

"Ovo je vrlo ohrabrujuće. Možemo očekivati razna naučna saznanja sa kemkamerom koja će analizirati nekoliko hiljada stvari na Marsu u naredne dve godine", navela je Nasa i dodala da je kemkamera francuske proizvodnje.

Od sletanja na Mars, sonda je na Zemlju poslala nekoliko fotografija, ali do sada crno-belih i slabije rezolucije, i jedan video snimak slabijeg kvaliteta koji prikazuje poslednjih nekoliko minuta same operacije spuštanja robota.

"Kjuriositi" naredne dve godine na Marsu ima misiju da slika okolinu, prikuplja i analizira uzorke tla, kako bi se ustanovilo da li su u krateru Gejl nekada postojali uslovi za razvoj mikroskopskih organizama.

Robotsko vozilo sa šest točkova je veličine malog automobila i teško 900 kilograma. Misija robota "Kjuriositi" košta oko 2,5 milijarde dolara i najskuplja je misija istraživanja Marsa do sada.
XS
SM
MD
LG