Dostupni linkovi

Apple najvrijednija kompanija na svijetu


Američki tehnološki div Apple postao je, nakon rasta njegovih dionica, najvrijednija kompanija na svijetu i svrgnula Microsoft koji je to bio od 1999. godine.

Dionica Applea je porasla na 664,75 USD, što uzimajući u obzir broj dionica u prometu, predstavlja berzansku kapitalizaciju od 623,14 milijardi USD, prenosi Poslovni dnevnik.

Prethodni rekord je držao Microsoft, koji je 30. decembra 1999. u vrijeme procvata interneta dosegao vrijednost od 620,58 milijardi USD, prema statistikama rejting agencije Standard and Poor's (S&P). Od tada joj je bitno pala vrijednost i sada iznosi 257 milijardi USD.

Apple privlači nove ulagače, jer se očekuje ciklus novih proizvoda: iPad Mini, novi iPhone i jači proboj na kinesko tržište, saopštio je analitičar u Wedbush Morgan Securities, Majkl Džejms.

Prema brojnim specijalizovanim internet stranicama, kalifornijska kompanija će predstaviti iPhone 5 na konferenciji 12. septembra. Analitičari takođe predviđaju lansiranje minijaturne verzije tablet računara iPada i iTV-a.
XS
SM
MD
LG