Dostupni linkovi

"Dantonova smrt" Olivera Frljića na Dubrovačkim ljetnim igrama


U sklopu dramskog dijela programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara premijerno je izvedena drama Georga Buechnera "Dantonova smrt" u režiji Olivera Frljića i izvedbi festivalskog dramskog ansambla.

To je treći premijerni dramski naslov ovogodišnje festivalske sezone. Dantovnovu smrt Georg Buchner je napisao u zlatno doba njemačkog romantizma 1835. godine, a tekst je u vrijeme nastanka bio toliko kontroverzan da je čekao na praizvedbu više od 60 godina i danas se smatra pretečom dokumentarnog teatra.

Po riječima redatelja Frljića, predstava ispituje mogućnost odnosno nemogućnost revolucije u neoliberalnom kapitalizmu koji je zatvorio sve moguće putove za izlaz. Koliko se god govori o krizi ona ne uspijeva proizvesti kritičnu masu naroda na ulici i postavlja se pitanje je li revolucija danas svedena na politički aktivizam i mogu li se uopće u općoj političkoj i ekonomskoj krizi nazrijeti konture neke nove revolucije, kaže Frljić.

Dramaturgiju potpisuje Marija Karaklajić, scenografiju Igor Pauška, a kostimografiju Sandra Dekanić. Sreten Mokrović u ulozi je Dantona, Milan Pleština igra Robespierrea, a ostali članovi Festivalskog dramskog ansambla su Ivana Roščić, Dean Krivačić, Dražen Šivak, Nikša Butijer i Filip Juričić.
XS
SM
MD
LG