Dostupni linkovi

Mediji: Tri scenarija raspleta u Demokratskoj stranci


Strategija lidera DS Borisa Tadića je da kupi što više vremena, da septembar protekne u analizama rezultata i da se ne otvara pitanje izbora, piše "Blic".

Istovremeno, Tadić "planira i taktički napad na svog zamenika Dragana Đilasa na sednici Glavnog odbora stranke, koja bi trebalo da se održi 8. septembra, da ga optuži za izborni poraz jer je odbio da bude kandidat za premijera, ali i da smeni rukovodstvo oko 40 opštinskih odbora koji su uz Đilasa", rekao je za "Blic" dobro obavešteni izvor iz DS, blizak Đilasovoj struji.

S druge strane, Tadićevom zameniku se, kaže izvor "Blica", žuri da sprovede reforme u stranci, dok su demokrate još ljute zbog gubitka vlasti.

"To će moći samo ako pritisak na Tadića da se povuče bude veliki, a za to mu kao saveznici trebaju opštinski odbori i lokalni lideri kojima će morati da da na značaju", tvrdi izvor "Blic".

List navodi tri scenarija, od kojih je, kako ističe, najmanje verovatan susret Tadića, Đilasa i Bojana Pajtića, posle koga bi Tadić prestao operativno da vodi stranku.

Drugi scenario je da Đilas i Pajtić pokušaju da naprave najširi mogući front protiv Tadića, kako bi ga primorali na povlačenje.

Treći scenario, kako navodi "Blic", podrazumeva da Đilas i Pajtić, zajedno ili svako od njih posebno, odustanu od dugotrajne borbe sa Tadićem i odluče da naprave novu ili možda dve stranke.
XS
SM
MD
LG