Dostupni linkovi

Savet bezbednosti sutra o KosovuSavet bezbednosti UN sutra razmatra izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu u kojem je pozvao Beograd i Prištinu da budu konstruktivni u prevazilaženju teškoća u primeni dogovora postigunutih u dijalogu.

Na sednici će govoriti premijer Srbije Ivica Dačić koji predvodi delegaciju u kojoj je i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

U Njujork je otputovao i kosovski premijer Hašim Tači.

U izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula, Ban Ki Mun je pozdravio mirno održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora, ocenjujući da to ukazuje na zrelost političkih lidera na obe strane.

On je posebno pohvalio partnere na Kosovu, posebno OEBS, kao i Kfor i Euleks za suštinski doprinos za uspešno sprovođenje glasanja na Kosovu.

Navodeći da je zadovoljan dosadašnjim konkretnim rezultatima dijaloga, Ban Ki Mun je, međutim, izrazio zabrinutost zbog teškoća u primeni nekih od postignutih dogovora.

On je takođe ocenio da izostanak širokog konsenzusa u velikoj meri otežava postizanje neophodnih kompromisa u procesu rešavanja problema između Beograda i Prištine.

Generalni sekretar UN ukazuje da je situacija na severu Kosova i dalje krhka i zahteva oprez i uzdržanost svih strana da bi se smanjila mogućnost "regresivnog političkog razvoja ili nestabilnosti".

On je zato izrazio zabrinutost zbog reakcije kosovske policije tokom serije incidenata koji su pratili proslavu Vidovdana, navodeći da izostanak akcije "ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti".

U izveštaju se takođe ističu izazovi sa kojima su suočene manjinske zajednice u svim delovima Kosova, i potreba za boljim odgovorom institucija, posebno policije, što je, kako je ocenjeno, suštinski za povećanje povratnika na Kosovo.

U aneksu Ban Ki Munovog izveštaja je i izveštaj šefa Euleksa Gzavijea Bu de Marnaka koji je naveo da ta misija EU nastavlja da pomaže u sprovođenju institucionalnih reformi kao i u primeni dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.
XS
SM
MD
LG