Dostupni linkovi

Istraživanje: Oko 49 odsto građana Srbije za ulazak u EU, 25 odsto protiv


Da se u ovom periodu održava referendum o ulasku Srbije u EU, 49 odsto građana glasalo bi za, 25 odsto protiv, 19 odsto ne bi glasalo, dok osam odsto ne zna šta bi odgovorilo, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog krajem juna, saopštila je Kancelarija za evropske integracije.

U istraživanju "Evropska orijentacija građana Srbije – trendovi" učestvovale su 1.034 osobe, a rezultati pokazuju da je nivo podrške građana EU za dva odsto manji u odnosu na prethodnu anketu, ali i da je za tri odsto manje onih koji su protiv članstva Srbije u Uniji.

Među protivnicima članstva u EU, 19 odsto smatra da članstvo Srbiji ne bi donelo ništa dobro, a 14 odsto se protivi zbog "politike uslovljavanja, ucena i pritisaka".

Više od dve trećine ispitanika smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i da nisu uslov za članstvo, "već zbog nas samih, radi stvaranja bolje Srbije".

Ipak je uočljiv pad bezuslovne podrške reformama u odnosu na prethodno istraživanje, kada je 85 odsto građana izrazilo pozitivan stav prema reformskim procesima.

Čak 41 odsto građana borbu protiv korupcije svrstava među najznačajnije i sa najviše uticaja na svakodnevni život.

Isti procenat učesnika istraživanja smatra da je Kosovo glavna prepreka kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Opada procenat onih koji su spremni da se u cilju ulaska u EU usavršavaju, doškoluju, izmene navike.

U odnosu na decembar 2009. godine, kada je 44 odsto građana bilo spremno na dodatno školovanje i usavršavanje, sada se taj broj smanjio na 35 odsto.
XS
SM
MD
LG