Dostupni linkovi

Šefovi diplomatija podržali Ekvador



Ministri spoljnih poslova zemalja Južne Amerike podržali su odluku Ekvadora da odobri politički azil osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu. U dokumentu koji je dogovoren na sastanku Unije zemalja Južne Amerike u Ekvadoru navodi se da se podržava ova zemlja "koja je suočena sa prijetnjom" u ambasadi u Londonu, gdje je Asanž potražio utočište.

Britanija je saopštila da bi mogla da ukloni diplomatsku status ambasade, podsjeća Bi-Bi-Si. Asanž se suočava sa izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualne napade, što on demantuje.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea nagovijestio je da bi Asanž mogao sarađivati sa Švedskom ako dobije garancije da neće biti izručen trećoj zemlji.

Nakon što je šef diplomatije Ekvadora Rikardo Patino završio čitanje završne deklaracije samita on je spojio ruke sa drugim ministrima izrazivši zajednički stav svih prisutnih zvaničnika.

Analitičari kažu da je to simbolična, ali značajna podrška koja pokazuje jedinstvo u regionu koji pristup britanske vlade cijelom slučaju vidi kao prijeteći i kolonijalan.

Ministri su podržali međunarodno utvrđeni princip da lokalna policije i snage bezbjednosti ne mogu da uđu u ambasadu, osim ukoliko nemaju dozvolu ambasadora.

Oni su se u završnom dokumentu saglasili po pitanju niza opštih principa, uključujući nepovredivost "lokalnih diplomatskih misija i konzularnih predstavništava".

Ministri su, takođe, pozvali na mir, apelujući na sve strane da nastave sa dijalogom i pregovorima i tako nađu uzajamno prihvatljivo rješenje.
XS
SM
MD
LG