Dostupni linkovi

Asanž pozvao Obamu da prekine lov na veštice


Osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulian Asanž (Julian Ašange) danas je s terase ambasade Ekvadora u Londonu pozvao predsednika SAD Obamu da prekine "lov na veštice" protiv te organizacije.

U prvom javnom obraćanju otkada je pre dva meseca našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, Asanž je zahvalio predsedniku te zemlje Rafaelu Korei što mu je odobren azil.

Asanž, koji je autralijski državljanin, zatražio je utočište u ekvadorskoj ambasadi 19. juna, a u prošli četvrtak mu je ta latinoamerička država odobrila azil kako bi izbegao izručenje švedskoj, gde je tražen da se pojavi na saslušanje zbog optužbi za silovanje.

"Tražim od predsednika (SAD Baraka) Obame da učini pravu stvar. SAD moraju odustati od lova na veštice protiv Vikiliksa", rekao je Asanaž s terase ekvadorske ambasade.

Asanž je našao utočište u ambasadi Ekvadora, pošto je prethodno iscrpeo sva pravna sredstva i iskoristio sve mogućnosti za žalbu na odluku britanskog suda da ga izruči Švedskoj.

Asanžov sajt Vikiliks od 2010. godine objavio je više od 250.000 diplomatskih depeša u kojima su izneti osetljivi detalji iz diplomtske prepiske, pa često i privatne stvari.
XS
SM
MD
LG