Dostupni linkovi

Dodik: Postoji većina za smjenu Lagumdžije


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u Parlamenu BiH postoji većina koje može smijeniti Zlatka Lagumdžiju s mjesta ministra vanjskih poslova zbog njegovog naloga predstavniku te zemlje u UN-u da glasa za posljednju rezoluciju o Siriji, prenose u subotu mediji u BiH.

Dodik, koji je i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pojasnio je da će svi zastupnici iz Republike Srpske glasati za smjenu Lagumdžije, koji je i šef SDP-a BiH.

''Uz 13 glasova predstavnika iz RS i 12 glasova iz Federacije BiH, jasno je da postoji većina koja može smijeniti Lagumdžiju", rekao je Dodik.

Dodao je da će o podršci za smjenu Lagumdžije predstavnici SNSD-a započeti razgovore s drugim strankama.

Uz stranke iz Republike Srpske podršku za smjenu Lagumdžije najavila je i Stranka demokratske akcije koju SDP nastoji izbaciti iz vlasti te još neke druge manje stranke.

Ranije je Lagumdžija odbacio mogućnost da podnese ostavku na mjesto šefa diplomatije BiH, na šta je Dodik poručio kako vlasti Republike Srpske neće odustati od zahtjeva za njegovu smjenu, ocjenjujući da je pri davanju naloga za glasanje o rezoluciji UN-a postupio protivno Ustavu BiH.
XS
SM
MD
LG