Dostupni linkovi

Šefovi diplomatija zemalja američkog kontinenta o Asanžu


Šefovi diplomatija zemalja sa američkog kontinenta sastaće se naredne sedmice kako bi razgovarali o situaciji između Velike Britanije i Ekvadora zbog osnivača internet stranice "Vikiliks".

Ekvador je odobrio politički azil Asanžu, koji se u junu sklonio u Ambasadu te zemlje u Londonu, jer se suočava sa izručenjem u Švedsku, gdje je optužen za seksualne napade, koje negira.

Dvadeset i tri članice Organizacije američkih država (OAS) glasale su da sastanak bude održan u Vašingtonu. SAD su bile jedne od tri države koje su glasale protiv.

Na vanrednom sastanku u Vašingtonu američki predstavnik u OAS Karmen Lomelin rekla je da sastanak ministara inostranih poslova "ne bi pomogao i naškodio bi OAS reputaciju kao institucije".

Prema njenim riječima SAD, kojima su se u glasanju protiv pridružili Kanada i Trinidad i Tobago, "ne priznaju diplomatski azil kao pitanje međunarodnog zakona".

Stalni posmatrač Velike Britanije u OAS Filip Barton rekao je da će London nastaviti da radi sa Ekvadorom "kako bi ovo pitanje došlo do prijateljskog i uspješnog zaključka".
XS
SM
MD
LG