Dostupni linkovi

Novi krug prodaje trgovačkog lanca "Merkator"


Vlasnici slovenačkog trgovačkog lanca "Merkator", koji su učestvovali u lanjskom neuspješnom pokušaju prodaje te kompanije, spremaju se za novi krug prodaje, prenosi ljubljanski list Delo.

Delo podsjeća na to da su u junu prošle godine dioničari "Merkatora", u koje spadaju Abanka, Banka Celje, Gorenjska banka, Hypo Alpe-Adria banka, NFD 1, NFD Holding, banke NKBM i NLB, Pivovarna Laško, Pivovarna Union i Radenska potpisali sporazum o grupnoj prodaji 50,03 odsto dionica Merkatora.

Najbolju ponudu je tada predao hrvatski koncern Agrokor, koji je u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama bio spreman da za dionicu Merkatora plati 221 EUR. Pregovori sa Agrokorom su, međutim, propali zbog burnih događaja s političkom konotacijom, prenosi SEEbiz.

Delo navodi kako su u novom krugu prodaje prodavci isti kao u prvom, pa se priča može ponoviti. Taj list predviđa da Agrokor svakako neće opet ponuditi 221 EUR po dionici Merkatora, ali hrvatski mediji tvrde da će nova ponuda ipak biti za 50 EUR viša od cijene koju dionice slovenačke kompanije trenutno postižu na berzi, a koja iznosi manje od 120 EUR.

Vlasnik najvećeg udjela u Merkatoru, Pivovarna Laško, još je u martu najavila da će pokrenuti novi postupak prodaje, bilo sama ili zajedno s drugima. Tako sve ostaje isto, samo su se okolnosti promijenile: vrijednost Merkatorovih dionica je pala, a finansijska kriza se produbila.
XS
SM
MD
LG